Voor talentontwikkeling ben je nooit te oud; dat bewijst de Tilburgse stichting Stoute Schoenen. De workshops kunst en cultuur voor ouderen draaien om zingeving en verbinding, maar vooral ook om plezier hebben met elkaar. Onlangs kwam de veerkrachtvlogger van de provincie Noord-Brabant langs om een video te maken over dit bijzondere initiatief.

TILBURG – Naar de dagbesteding? Doe mij maar een workshop literatuur of theater! In Tilburg kan het. Hier verzorgt Stoute Schoenen kunst- en cultuurprogramma’s voor ouderen. Tachtig- en zelfs negentigplussers leren over en maken kunst onder leiding van ervaren kunstprofessionals en verbazen niet alleen hun publiek, maar ook zichzelf.

Het eerste wat opvalt als men de deelnemers bezig ziet tijdens de theaterworkshop in serviceflat De Duynsberg is hoeveel plezier ze hebben. Er wordt veel gelachen en soms onbekommerd gek gedaan. Om vervolgens weer serieus aan de slag te gaan met het uitbeelden van emoties of het vormgeven van een personage.

Dat is wat Stoute Schoenen uniek maakt, vertelt initiatiefnemer en ontwerper Jessica Donders. “Het gaat om de ontmoeting, om samen plezier maken, maar ook om zingeving en beleving.” En daarmee ontstijgen de workshops tekenen, schilderen, sculptuur, literatuur, textiel en theater het niveau van de reguliere dagbesteding, waarbij het toch vooral gaat om het vullen van tijd. Bij Stoute Schoenen ook geen betutteling. Regisseur Annie Ketelaar, zelf ook al in de zeventig, is heerlijk recht voor z’n raap.

Wat het Tilburgse initiatief mooi laat zien, is dat veerkracht geen leeftijd kent. En dat je nooit te oud bent om iets met je talenten te doen. “Ik wist niet dat ik het in me had”, zegt een dame van ver in de tachtig.

De vrouw naast haar merkt op: “Het is leuk om te leren en te merken dat je ergens beter in wordt.” Vóór de workshops kenden ze elkaar niet, al woonden ze al jaren in dezelfde flat. Nu spelen ze dat ze zussen zijn.

Jessica Donders: “Stoute Schoenen wil mensen uitdagen, prikkelen en verbinden. We gaan voor verdieping – enerzijds door de workshops te laten verzorgen door ervaren kunstprofessionals. Anderzijds door de persoonlijke verhalen van de deelnemers in te zetten.”

Ook de workshopleiders zijn allemaal wat ouder. “In mijn eigen netwerk zie ik dat het voor 45-plussers vaak lastig is om aan opdrachten te komen”, zegt Jessica. “Stoute Schoenen draagt bij aan hun ondernemerschap én aan het welzijn van Tilburgse ouderen. Dat is dubbele winst.”

Na een succesvolle pilot in De Duynsberg gaat de stichting nu ook de wijken in. Dit met ondersteuning van onder andere de gemeente en ContourdeTwern. “We brengen ouderen samen en stimuleren hen om hun verhalen te delen. Ook andere mensen in de wijk willen we daar graag bij betrekken. Mijn droom? Dat over een paar jaar ouderen en kinderen sámen kunst maken.”

  terug naar nieuws